OUTSIDER 13 / 2018

Tanja Pak

Zgodbe o dihu

Napisala: Slavojka Akrapovič

Zgodba o dihu, steklo, 2014-2018, fotografija Tanja Pak
Zgodba o dihu, steklo, 2014-2018, fotografija Tanja Pak

Umetnica in oblikovalka v steklu Tanja Pak je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, nato pa magistrirala na Royal College of Art v Londonu. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani od l.2009 vodi smer Steklo in keramika. Z letom 2014 je postala redna profesorica. Samostojno ustvarja v svojem studiu v Ljubljani. Sodeluje na številnih samostojnih in skupinskih razstavah po Evropi, Združenih državah Amerike in na Japonskem.

Rêveries, 2014, detajl, fotografija Bullseye Glass Gallery
Rêveries, 2014,
detajl, fotografija Bullseye Glass Gallery
Rêveries / Pointe, steklo, 5 x 5 x 5 m, fotografija Peter Koštrun
Rêveries / Pointe, steklo, 5 x 5 x 5 m,
fotografija Peter Koötrun

Predava na mednarodnih konferencah oblikovanja in umetnosti v steklu ter gostuje v studiih in galerijah po svetu, med drugim je bila prejemnica rezidenc s štipendijo v The Corning Museum of Glass v NY, Creative Glass Center of America v NJ, Bullseye Education and Research Center, OR, in Pilchuck Glass School WA, vse v ZDA, ter letos v Cill Rialaigh na Irskem in v Musée du verre v Franciji. Potuje tudi, da raziskuje posebne kraje, ki jo inspirirajo, kot se sama izrazi, skozi trenutke kontemplacije, iskanja širine diha in stanja miru. Svoje občutke doživljanja teh drugačnih prostorov prevaja v steklo, skozi katerega razmišlja o pojmu beline, katera ji predstavlja tišino, krhkost, neizmernost, prostor dihanja in Biti. V njem izraža odprtost horizontov specifičnih pokrajin, tudi notranjih, in plasti subtilnih občutij.

Odsanjanja

Odsanjanja / Dreaming Away, Dreaming Away, multimedijska prostorska postavitev na Ljubljanskem gradu, steklo, svetloba, glasba Arvo P‰rt (Spiegel im Spiegel), dolûina postavitve 30 metrov, 2011, fotografija Peter Koötrun

Črna, ki se materializira v steklu za Tanjo predstavlja zemeljsko protiutež neskončni in eterični belini. Umetniško izražanje v steklu v tehnikah, katere je tekom ustvarjanja umetnica razvila, prenese v postavitve večjih dimenzij v prostore z njihovimi lastnimi danostmi. Umetniške instalacije sestavljajo posamezni elementi, ploskve, kaplje, čolnički, oblaki, fluidne forme v prostih kompozicijah za katere se včasih zdi, da lebdijo, pogosto jih spremlja zanje komponirana glasba ali posebna osvetljava. So kot privid, materializirane sanje, ki vzbudijo osebni odziv obiskovalcev, katerim instalacije Tanje Pak postanejo intimna izkušnja.

Hip zatem – Alina
Hip zatem - Alina,
peterokotni stolp na Ljubljanskem gradu,
steklo, inoks, svetloba,
glasba Arvo Part (Fur Alina), višina 15 m, 2011
Znotraj
Znotraj - I held my breath but the
world kept on dreaming
,
les, steklo, detajl iz prostorske postavitve na Ljubljanskem gradu,
2012, fotografija Boris Gaberščik

Tanja Pak se posveča tudi oblikovanju uporabnih steklenih predmetov, ki jih odlikuje premišljena oblika in dovršena izvedba prozornih ali satiniranih površin, belih ali črnih skled, krožnikov ali kozarcev za dnevno rabo. Za svoje delo na oblikovalskem polju je prejela dve nagradi Red Dot v letih 2008 in 2009. Leta 2011 je bila imenovana za Oblikovalko leta v Sloveniji.

Flow
Flow, skodelica, fotografija Peter Koštrun
Soft
Soft, skodelica, fotografija Peter Koštrun
 
Črna
Črna, 40 cm krožnik, fotografija Peter Koštrun

» Občutek samote in brezčasja se včasih razpne do bolečine in posameznik hlasta za zrakom v svojem intimnem prostoru doživljanj, ki ga imenujem med-dih. Dih obstane v zamrznjenem trenutku časa in se uglasi s tišino, ki odzvanja od lastnih sten. Svet se skrči v opno belega zvoka izsanjanih misli. Takrat iščem uglasitev s seboj in s svetom zunaj.
Moje delo govori o dihanju. Vdih, izdih, in ves čas in prostor med njima. Tišina in kontemplacija, razhajanje in poslavljanje, hrepenenje in najdenje, ter ponovna združitev v tiho spokojnost. Verjetno so to doživljanja mnogih intimnih svetov današnjega časa.
V skoraj dematerializirano snov skušam ujeti občutke in esenco misli, sanje in hrepenenja, nenehno iščoč širino in tišino v neizmernosti dejanskih pokrajin, ki zrcalijo tiste znotraj mojega zavedanja. «

Tanja Pak

OUTSIDER footer