ZLATA DOBA

30. november 2023

image00032.jpg
image00041.jpg
image00038.jpg
image00028.jpg
image00029.jpg
image00024.jpg
image00017.jpg
image00018.jpg
image00016.jpg
image00021.jpg

Judita Krivec Dragan

Akademska slikarka in mojstrica grafike Biljana Unkovska v svojih delih na poseben način povezuje figuro, ki jo najraje odkriva v liku živali, svet predmetov v pomensko bogatih simbolih in umišljeni pejsaž v smislu nekakšnega prvobitnega raja. Naslov razstave zato ne pomeni le zláto, temveč tudi asociacijo na srednjeveški hortus conclusus ter na izgubljeno Arkadijo, s katero se vežejo predstave o t. i. zlati dobi, ko je človeštvo še živelo v neskaljeni sreči prvobitnega življenja.

Umetnica v slikah in grafikah pripoveduje o krajih in dogodkih, ki jih opazuje na krilih domišljije, njeni najbolj priljubljeni junaki pa so živali, ki spremljajo vilinske ženske. Psički in muce, božični jelen, s cvetjem okrašen konj, zajčki, petelin in kokoš nezmotljivo določajo avtorsko posebnost Biljane Unkovske. Njihove podobe so umeščene v domišljijske kompozicije, ki skrivajo bistroumna, duhovita, tudi humorna sporočila. Z mojstrsko risbo in samosvojo uporabo barve v upodobljencih ohranja starodavne, arhetipske značilnosti kot so magične moči mačke, zvestobo psa, budnost zajca in samozavest petelina. Hkrati s povednimi naslovi te simbole obdeluje na izrazito sodoben način ter jih vključuje v vsakdanje vsebine. 

Razstava Zlata doba ne odpira le vpogleda v atraktivni svet prispodob iz sveta narave, kjer liki ob zlatem ozadju pridobijo status nebesnega, sanjskega, temveč predstavlja tudi način, kako s premišljenim konceptom preseči klasično postavitev in odpreti prostor v širši urbani prostor. 

30. november 2023 – 1. februar 2024
ZLATA DOBA